Kiss-Pető Tibor I s m e r t e t ő j e g y e k
Ápoljuk a hagyományos konyhakultúrát, és köré szerveződő alkalmakat, a kemencés és a szabadtűzi bográcsos, nyársas, rácsos, tárcsás sütés-főzést. Mindezek hagyományos eszközeit, módszereit, alapanyagait és receptjeit, az ősi és modern ételalapanyag-tartósítási eljárásokat, továbbá a régi recepteket, leírásokat, szakácskönyveket, háztartási, malomipari, édesipari és hentesipari emlékeket, tankönyveket, élelmezési és diétás szakkönyveket, fűszerkönyveket, valamint a vendéglátás anekdotáit gyűjtjük, rendezvényeken bemutatókat és szabadtűzi főzést, sütést vállalunk. A gasztronómiához kapcsolódóan is régi és újabb szőlő, gyümölcs, zöldség, fűszernövény és haszonállat fajtákat kutatunk, ezekről, illetve a fellelhetőségükről digitális katalógust szervezünk. (Lásd a Fajtagyűjtemény fül alatt: http://barkaberek.freewb.hu/fajtagyujtemeny)
- " -
Nagy Bandó András szociológiai ihletésű gasztronómiai kabarébetétje:
Hazajön a fiú hajnalban a buliból, matat a konyhában, megemeli a fazék fedőjét és anyjához így szól: "Jaj anyám, már megint üres gombóc van, mit tegyek rá?" A válasz: "A födőt fiam, mert apád még nem evett..."
Maksa Zoltán gasztronómiai kabarétréfája:
Felirat egy kisvárosi kisvendéglőben: "A gombaételek árát kérjük előre fizetni..."
Az egykori NDK egyik vendéglős vicce:
Vendég: "Pincér! Én spárgalevest kértem, de maga ehelyett mit hozott nekem?"
Pincér: "Kérdezhetem, hogy milyen íze volt, kérem?"
Vendég: "Pocsék tintaíze!"
Pincér: "Akkor hagymaleves volt, kérem. A spárgalevesnek ma petróleumíze van..."